Elektronsko bankarstvo

Kursna lista - 20.08.2018.

valutakupovnisrednjiprodajni
CHF0.868760.881990.89522
GBP1.099641.116381.13313
USD0.864720.877890.89105

Kompletna lista

Saopštenja

Reagovanje Prve banke CG na tekst "Spasiti solanu od tajkuna" objavljen u dnevnim novinama Dan, od petka 21. jula 2017.

 
Ne želeći da svakodnevno reagujemo na jeftine i prozirne neistine koje se plasiraju sa različitih adresa u cilju nanošenja poslovne i reputacione štete Prvoj banci, Prva banka je ovog puta prinuđena da reaguje budući da neistine dolaze direktno od bivše njemačke ambasadorke u Crnoj Gori, što bi, očekivano, trebala biti ozbiljna adresa.
 
U tekstu pod nazivom “Spasiti Solanu od tajkuna”, od petka 21. jula Štajnaker zaključuje da uništenje ulcinjske Solane vođeno navodno “višim interesima”, odobrenjem kredita od Prve banke koji su navodno “bitno doprinijeli” stečaju, a pozivajući se na stavove “eksperata” i “čvrste dokaze” da je Eurofond uzeo kredite od Prve banke, za koje su stavljene hipoteke na imovinu Solane, da su krediti “ilegalni” i korišćeni “za druga ulaganja Eurofonda” Iako se nikada nije obratila Prvoj banci bilo kakvim zahtjevom za utvrđenje činj enica, ako su joj one uopšte i bile relevantne, gospođa Štajnaker, plasira političke neistine, vođena parolom da se sto puta ponavljana laž pretvara u istinu, iskrivljuje činjenice kriveći Prvu banku i vlasnike Prve banke za odobrenje kredita Solani i nemogućnost očuvanja biodiverziteta Solane.
 
Činjenice, neupitno, dokazuju da je Prva banka odobrila kredite isključivo Solani još 2007. godine, a ne, kako se tvrdi Eurofondu, i to isključivo radi finansiranja kupovine opreme i obrtnih sredstava. Nije za zanemariti činjenicu da je Prva banka odobrila kredit od 1.000.000 eura Solani AD koja je već bila u stečaju dana 14.03.2008. godine i to radi finansiranja obrtnih sredstava Solane. Potpuno je nejasno i nečuveno da se odobrenje kredita privrednom društvu u stečaju, što je najveći bankarski rizik, smatra „bitnim doprinosom” stečaju i da se uništenje Solane vezuje za kredite Prve banke koji su odobreni uz veliki rizik, sa ciljem podsticanja proizvodnih ulaganja u privrednu djelatnost, što ove kredite čini ne samo legalnim, nego odobrenim u isključivom interesu Solane.
 
Prva banka nikada nije preduzela ni jednu jedinu radnju radi prinudnog namirenja ovih potraživanja iz nepokretnosti Solane. Predmetni krediti su vraćeni Prvoj banci i Prva banka nema baš nikakvog interesa na nepokretnostima Solane niti bilo kakvog potraživanja prema Solani. U tom smislu, bilo kakve polemike o statusu Solane i biodiverziteta ovog područja nemaju apsolutno nikakve veze sa Prvom bankom niti njenim vlasnicima.
Da su Štajnaker ove činjenice interesovale, iste je lako mogla provjeriti prije upućivanja dopisa predsjedniku Evropskog parlamenta. Međutim, izgleda da je ona vođena čuvenom parolom: ako se činjenice ne slažu sa poimanjem “eksperata” na koje se poziva gospođa Štajnaker, utoliko gore po činjenice.
 
Prva banka Crne Gore a.d. Podgorica – osnovana 1901.

  • Da li su Vam ove informacije korisne?
  • Da   Ne

Ažurirano: 25.07.2017.