PSD2 Open banking - Prva Banka Crne Gore

26.12.2023

PSD2 Open banking


U cilju usklađivanja sa novim Zakonom o platnom prometu kojim se obezbjeđuje usaglašenost sa PSD2 (Payment services directive), Prva banka je kreirala Developer portal i Sandbox okruženje koji su dostupni za testiranje svim trećim stranama (TPP - Third Party Providers) koji žele da nam se pridruže na putu daljeg unaprjeđenja i razvoja otvorenog bankarstva. 


Pristup našim API proizvodima i Sandbox-u je moguće ostvariti preko linka https://developer.open-bank.prvabankacg.com/

Za sva dodatna pitanja možete nas kontaktirati slanjem maila na adresu PSD2@prvabankacg.com

×

Payment services directive (PSD2) predstavlja drugu direktivu o platnim uslugama čiji je glavni cilj da podstakne inovacije i podrži pojačanu konkurenciju i transparentnost u oblasti pružanja platnih usluga uz povećanu sigurnost plaćanja.

Ovom direktivom je omogućen dalji razvoj platnog prometa u skladu sa savremenim standardima kojima je pojednostavljen ulazak na evropsko tržište novim pružaocima platnih usluga, takozvanim trećim stranama (TPP - Third Party Providers).

PSD2 direktiva je donijela skup pravila po kojima će novi učesnici u platnom prometu moći pružati platne usluge krajnjim korisnicima.

Promjena u području pružanja platnih usluga je obaveza pružanja pristupa odabranim uslugama trećim stranama, putem API interfejsa (Application Programming Interface). Nova API aplikacija obezbjeđuje servise kojim se omogućava izvršavanje usluga pružanja informacija o računu za plaćanje (AIS - Account Information Service) kao usluga iniciranja plaćanja (PIS - Payment Initiation Service).

Implementacijom PSD2 pružaoci platnih usluga se obavezuju na poštovanje strogih sigurnosnih zahtjeva u procesu iniciranja i obrade elektronskih platnih transakcija u cilju unaprjeđenja zaštite korisnika platnih usluga, što se obazbjeđuje primjenom standarda za snažnu autentifikaciju klijenata korisnika platnih usluga (SCA - Strong Customer Authentication).